På vingene med et historisk veteranfly!

Har du eller noen du kjenner drømt om en luftig opplevelse i et ekte veteranfly? Frister det å bli med på en tidsreise 80 år tilbake i tid? Nå kan det bli en realitet! Norwegian Spitfire Foundation tilbyr en uforglemmelig tur med vår historiske Harvard, LN-TEX fra Kjeller flyplass ved Lillestrøm.

Vi gjør oppmerksom på at dette er flyging med privateid (ikke-kommersielle) veteranfly.

flytur veteranfly akrobatikkflyging utdrikkingslag
Harvard LN-TEX – Photo: Eirik Østensjø

Harvard LN-TEX er av samme type treningsfly som mange norske piloter fikk deler av sin utdanning med under og etter 2. verdenskrig. Først i England, og etter krigen, i Norge, Canada og USA.

Det ble produsert ca. 15.500 fly av typen Harvard, og Sør-Afrika var det landet som hadde typen lengst i aktiv tjeneste – helt frem til 1995. Harvard anses som et av verdens mest betydningsfulle treningsfly, og verdsettes fortsatt høyt blant piloter – bl.a. av de som ønsker å fly typer som Spitfire og Mustang. Harvard er med på å holde liv i viktig flyhistorie.

Det er lett å kjenne igjen flyet på den svært karakteristiske lyden, noe som skyldes at tuppen på propellbladene bryter lydmuren.

North American Harvard LN-TEX ble bygd på lisens av Noorduyn Aviation i Canada i 1944 som en Harvard Mk II. Flyet har gjort tjeneste i Royal Air Force, det belgiske, portugisiske og tyske luftforsvaret. I 1979 ble flyet overtatt av Anders Sæther, og ses på i dag som den første «warbird» importert til Norge. Flyet ble lakkert i USAAF sølv fargeskjema. LN-TEX har hatt base på Kjeller i mange år.

Fargeskjemaet LN-TEX har i dag viser flyet slik det var lakkert ved krigens slutt i 1945 (Royal Air Force).

Harvard LN-TEX har en Pratt & Whitney R-1340-AN-1 Wasp radial motor, som yter 600 hk. Maks. hastighet er ca. 330 km/t, mens cruise er ca. 235 km/t.

For mer informasjon, ta kontakt med Per Dybdahl på mob 91356362 eller per@norwegianspitfire.com