Flytur i veteranfly – Come fly with us


Ønsker du å oppleve synet, lukten, lyden og kreftene av et veteranfly i luften, inkludert akrobatikkflyging?
Eller arrangere en uforglemmelig tidsreise for venner?

Fly med våre historiske Harvard LN-TEX eller Norseman LN-TSN fra Kjeller flyplass.

Du kan registrere din interesse for flytur i dette skjemaet. For mer informasjon, ta kontakt med Per Dybdahl på mob 91356362 eller per@norwegianspitfire.com

Vi gjør oppmerksom på at dette er flyging med privateide (ikke-kommersielle) veteranfly.

flytur veteranfly akrobatikkflyging utdrikkingslag
Harvard LN-TEX – Photo: Eirik Østensjø

Norwegian Spitfire Foundation opererer en T-6 Harvard som er av samme type som mange norske piloter har hatt deler av sin utdanning på. I løpet av 2. verdenskrig fikk norske piloter under trening god kjennskap til denne flytypen under sitt opphold i Kanada. Harvard var også i tjeneste som treningsfly i Norge i en periode etter krigen, hovedsakelig ved flyskolen på Gardermoen. I 1955 ble videregående flygeropplæring flyttet til Kanada, og Harvard ble faset ut av Luftforsvaret.

Ca 15.500 Harvard ble produsert, og Sør-Afrika var det landet som hadde typen lengst i aktiv tjeneste – helt frem til 1995. Harvard anses som et av verdens mest betydningsfulle treningsfly, og verdsettes fortsatt høyt blant piloter – bl.a. av de som ønsker å fly typer som Spitfire og Mustang. Harvard er m.a.o. en flytype som er med på å holde liv i viktig flyhistorie!

Flyet er lett å kjenne igjen på den svært karakteristiske lyden, noe som skyldes at tuppen på propellbladene bryter lydmuren.

North American Harvard LN-TEX ble bygd på lisens av Noorduyn Aviation i Kanada i 1944 som en Harvard Mk II. Flyet har gjort tjeneste i Royal Air Force, det belgiske, portugisiske og tyske luftforsvaret. I 1979 ble flyet overtatt av Scandinavian Historic Flight, som det første veteranflyet importert til Norge, og ble lakkert i USAAF sølv fargeskjema. LN-TEX har hatt base på Kjeller i mange år.

flytur veteranfly akrobatikkflyging utdrikkingslag
Norseman LN-TSN – Photo: Eirik Østensjø

Norseman R-AF ble bygd hos Noorduyn Aviation i Kanada i 1944, og ble overført til det norske flyvåpenet i mars 1945 hvor det fikk militær reg. R-AF. I 1959 ble flyet solgt til A/S Solbergfly (Thor Solberg), og fikk sivil reg. LN-TSN. Det ble solgt til Sverige i 1963 hvor det fikk reg SE-CGM. Norseman fikk ved tilbakekomsten til Norge i 2015 tilbake sitt gamle reg.nummer LN-TSN, og er nå malt i dets opprinnelige norske militære fargeskjema. Flyet kan flys med hjul, ski eller flottører. Motoren er en Pratt & Whitney R-1340-AN-1 Wasp, tilsvarende den i Harvard LN-TEX. Norseman eies av Norsk Luftfartsmuseum i Bodø, og opereres av Norwegian Spitfire Foundation, med base på Kjeller og ved Flysamlingen på Gardermoen.

Do you wish to experience Harvard LN-TEX or Norseman LN-TSN in the air?

Contact Per Dybdahl at per (at) norwegianspitfire.com for more information!

Flytur Veteranfly akrobatikkflyging Utdrikningslag Teambuilding